• icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Herstel van Landgoed Hooge Boekel: zoals het ooit was bedoeld

Krinkels voert sinds de zomer onderhoudswerkzaamheden uit op Landgoed Hooge Boekel in Enschede. Het landgoed heeft een totale oppervlakte van ruim veertien hectare. Omdat het er niet meer uitziet zoals het ooit bedoeld was, vroeg Herman Kok (de landgoedbeheerder) aan Krinkels om het landgoed stukje bij beetje terug te brengen naar de originele staat in 1923.

Dit artikel verscheen eerder in het Krinkels News!

Terug in de tijd

De geschiedenis van de buitenplaats gaat terug tot halverwege de 19de eeuw, als de Twentse textielfamilie Van Heek de grond aankoopt als jachtterrein. In 1898 wil de familie het landgoed transformeren naar een zomerverblijf. Opmerkelijk is dat ervoor werd gekozen om éérst de tuin aan te leggen voordat het huis werd ontworpen. Tuinarchitect Pieter Wattez ontwierp een geometrische tuin, waarbij de locatie van het huis al wel werd bepaald.

In plaats van de tuin voor of achter het huis te plaatsen zoals gebruikelijk, koos de familie Van Heek ervoor om de tuin aan de zijkant van het huis aan te leggen. Het landgoed bestaat uit twee helften. Het ene deel bestaat uit een park, grote waterpartij en het huis. Het andere deel bestaat uit bos en parkbos. Door de jaren heen is de tuin vereenvoudigd.

Streven

De eigenaar van het landgoed wil het park en de vijvertuin terugbrengen naar de originele staat.

Daarom vormen we een aantal stukken gras om tot grote borders. Ook gaan we aan de slag met de restauratie van een paar objecten, zoals de vijverrand. We voegen hier enkele nieuwe elementen aan toe, zoals een sproei-installatie en een fontein. En we zetten robotmaaiers in. Het streven is dat de samenhang tussen cultuur, historie, parklandschap en natuur na de transformatie centraal staat.

Begeleiding door Krinkels

Stap voor stap begeleidt Krinkels samen met de rentmeester het herstel van het landgoed. Onze rol is deels adviserend en we stellen verbetervoorstellen op. We verzorgen de benodigde materialen, zoals bodemverbeteraar en beplanting voor het park. Daarnaast onderhouden we de grindpaden die zich door het park verspreiden en de borders van het landgoed.

Afronding

Na het herstel blijven we onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Samen met de beheerder brengen we het landgoed terug naar zijn originele staat.


Deel artikel

Archief