• icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Duurzaam calamiteitenplan werkt: interview met vakblad Grondig

Op het moment dat het KNMI nog niet helder heeft hoe zwaar storm Poly huis zal houden, is bij Krinkels BV in Nagele het calamiteitenplan al in werking gezet. De avond ervoor zijn de lokale calamiteitenploegen samengesteld en is er al afstemming met betrokkenen over prioriteiten, werkwijze en afhandeling. We pikken de locatie Almere eruit. Ook daar spookte Poly flink, met windstoten van ruim boven de 100 km/u.

Dit artikel verscheen eerder in het Krinkels News!

“We zagen de bui op dinsdag al letterlijk hangen”, vertelt projectleider Erwin, die voor Krinkels vanuit de vestiging Nagele de gemeente Almere in zijn portefeuille heeft. Op het moment dat er nog onzekerheid was over de omvang schakelde Krinkels al maximaal op. “We hebben meteen ons calamiteitenplan in werking gezet. Dat betekent dat we onze calamiteitenploegen voor het opruimen van stormschade informeren en gereedmaken.”

Voor de gemeente Almere ging het om vijf zaagploegen die met materieel klaar stonden om in overleg met de gemeente en de hulpdiensten snel te acteren om de grootste knelpunten weg te werken als het mis gaat. Deze calamiteitenploegen bestaan uit drie medewerkers die de vereiste certificaten hebben en goed weten wat de draaiboeken zijn bij dergelijke calamiteiten, zodat ze ter plekke zelfstandig adequaat kunnen handelen. “Afgesproken is dat wij onder regie van de gemeente eerst de knelpunten verhelpen om overal doorgang te houden”, aldus Erwin.

De uitvoering startte rond half negen ‘s ochtends. Mede door de zware windstoten hadden zaagploegen gelijk de handen vol aan het oplossen van de calamiteiten. “Het was maximaal aan de bak tot negen uur ‘s avonds om de ergste knelpunten op te ruimen, zodat verkeer en hulpdiensten weer door konden en de meest risicovolle dreigingen voor kwetsbare panden en plekken waren getackeld,” zegt Erwin. De vaste procedure is kortzagen en het hout direct afvoeren. Ter plekke versnipperen kost te veel tijd, dus dat gebeurt later. Naast de combinaties om het hout kort te zagen en af te voeren, is er ook nog een mobiele graafmachine ingezet om te assisteren bij risicovolle situaties met hoog hangende afgescheurde takken.

Er wordt volgens vaste procedures gewerkt, waarbij er ook oog is voor behoud van bruikbaar hout “Wij werken duurzaam met circulair gebruik van hout voor Almere, bijvoorbeeld voor natuurlijke speeltoestellen, zoals eiken, beuken en esdoorns”, aldus Erwin. De calamiteitenploeg zaagt dergelijk dik hout op maat af, dat daarna wordt opgeslagen voor hergebruik. In Almere is natuurlijk spelen een onderdeel van de speelbeleving. Krinkels heeft ook de aanleg en het onderhoud van dergelijke speelplaatsen in handen.

Na de storm is het bedrijf meteen doorgegaan met het verder inspecteren en opruimen van hout. “We hebben zeker drie weken nodig om alles te controleren en gescheurde bomen en loshangende takken te verwijderen. Ook dat zal secuur moeten gebeuren, als onderdeel van ons calamiteitenplan”, vertelt Erwin. Hij sluit treffend af met een pluim voor zijn medewerkers. “Wij zijn trots en dankbaar voor de inzet van onze medewerkers en dat zij keer op keer de schouders eronder zetten.”

Recente artikelen

Deel artikel

Archief