Lelystad milieuvriendelijk onkruidvrij

Onkruidbestrijding op stoepen, straten en wegen in Lelystad vindt voortaan op milieuvriendelijke wijze plaats met heet water in combinatie met machinaal vegen. Hiermee geeft Krinkels gehoor aan de nieuwe manier van onkruidbestrijding en komt tegemoet aan de wens van de gemeenteraad. Die geeft met dit besluit gehoor aan een burgerinitiatief om dit milieuvriendelijker uit te voeren.

Wethouder John van den Heuvel kreeg van Richard Mooij, vestigingsmanager van Krinkels, uitleg over de veegmachine. De machine die het onkruid bestrijdt door middel van heet water is sensorgestuurd. Dit betekent dat het onkruid wordt opgespoord en gericht wordt bestreden, zodat niet alle bestrating volledig nat gespoten wordt, maar alleen de plek waar het onkruid groeit. Hierdoor wordt er veel minder energie (brandstof) en water verbruikt. 

Wethouder Van den Heuvel: “Het gebruik van chemische middelen om onkruid te bestrijden was lange tijd heel gebruikelijk. Het besef dat deze middelen schadelijk zijn voor het milieu heeft geleid tot aanscherping van de regels en een verbod op bepaalde middelen, daarom zijn we op zoek gegaan naar milieuvriendelijke manieren. De combinatie van vegen en heet water, en ook nog gerichte bestrijding sluit helemaal aan. Hiermee wordt het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen verleden tijd.”