Van industriestraat naar groenstraat

De Klaprozenweg is een belangrijke verkeersader door Amsterdam-Noord. Deze weg wordt verbreed en krijgt vrijliggende fiets- en voetpaden en een vrijliggende ov-verbinding met Zaanstad. Dit geeft ruimte om er een mooie groene straat van te maken. In opdracht van BAM Infra regio Noordwest heeft Krinkels de aanplant van 211 stuks grotere bomen (zeven soorten iepen) en hedera onderbeplanting gerealiseerd. Het werk is gefaseerd uitgevoerd om het verkeer doorgang te kunnen verlenen.

Variatie
De zeven soorten iepen staan verspreid over de locatie. De variatie in soorten zal uiteindelijk zorgen voor een mooie groene straat met lichte wisseling in kroonvorm en blad. Voor het grootste deel komen de bomen in de groenstrook in de middenberm te staan tussen de busbaan en de rijstroken. Om de groei te bevorderen is grondverbetering toegepast met een laag van 10 cm drainzand en een laag van 90 cm teelgrond voor bomen. Voor de bewatering zijn er gietranden en ter bescherming van de plantvakken zijn palen en spandraad aangebracht. Een deel van het tracé is voorzien van wortelweringsscherm.

Nazorg
Krinkels neemt ook de complete nazorg voor haar rekening, de controle, bewatering, onkruidbeheersing, inboet en maaien. De Klaprozenweg is veranderd van een industriestraat naar een groene straat in een mooi woon- en werkgebied. Het sluit nu volledig aan bij de dynamiek en diversiteit van deze omgeving.