Wij zijn de grootste en willen graag de grootste blijven

Bescheidenheid is een mooie eigenschap. Dat standpunt lijkt ook Marc Bolier, de hagelneue kopman van Krinkels te huldigen, maar te bescheiden is ook nergens goed voor. Hij begint zijn eerste interview als ceo van Krinkels voor vakblad Stad+Groen nog heel bescheiden met de stelling: ‘Wij zijn een van de grotere bedrijven in de groene sector’, maar eindigt met de superlatief: ‘Wij zijn de grootste en willen dat blijven door minimaal tien procent groei per jaar.

Normaal komen alle ceo’s van de grotere groenvoorzieners één keer aan de beurt voor dit interview. Door het vertrek van Jan Clement, die in 2013 in dit blad werd geïnterviewd, komt Krinkels nu voor de tweede keer aan de beurt. Oneerlijk? Misschien wel, maar er kan er maar een de grootste zijn!

Jan Clement is geen makkelijk type om op te volgen. Clement werkte, afgelopen september, meer dan 40 jaar voor Krinkels en je zou kunnen zeggen dat het bedrijf rondom zijn persoon is gegroeid en dat alles daar het DNA van de oud-directeur in zich droeg. Als opvolger heb je die tijd natuurlijk niet. Je springt op een hollend paard en jij moet je aanpassen aan de snelheid. Gelukkig gaat het voorlopig crescendo met Krinkels. Het bedrijf is onder branchegenoten beroemd omdat het als een van de weinige bedrijven in staat is om geld te verdienen in een vechtmarkt. De laatste gedeponeerde KvK-cijfers lijken dat te bewijzen. Bij een omzet van 50 miljoen euro wordt een rendement gehaald van 3 miljoen. Dat is veel, zeker in deze sector, waar veel partijen al trots op zichzelf zijn bij een rendement van 2 procent. Over het lopende boekjaar verwacht Bolier een omzet van 70 miljoen. Eerst een paar dingen over Bolier. Bolier is 46 jaar en werkt nu ongeveer vijf jaar bij Krinkels. Zelf ontkent hij dat hij bij Krinkels is binnengehaald als kroonprins, maar hij had bij zijn aantreden wel direct de functie van operationeel directeur en zat dus al meteen dicht op het vuur. Bolier hierover: ‘Bij een familiebedrijf weet je zoiets nooit. Dingen kunnen altijd anders lopen.’ Over zijn voorganger zelf is Bolier verder alleen maar vol lof: ‘Clement heeft 40 jaar voor Krinkels gewerkt en eigenlijk het bedrijf gemaakt tot wat het nu is.’

DOWNLOAD EN LEES hele artikel ->