Bestrijding grote waternavel voor Waterschap Limburg
In Nederland staat de natuur enorm onder druk, mede door invasieve exoten. Een voorbeeld van een invasieve exoot die de Nederlandse waterkwaliteit bedreigt is de grote waternavel. Als onderdeel van het UAV-gc contract dat Krinkels heeft met Waterschap Limburg, wordt deze waterplant momenteel op meerdere locaties in het areaal bestreden.
Oorsprong
De grote waternavel is in Nederland geïntroduceerd als vijver- en aquariumplant. Het is van oorsprong een plant uit Midden-Amerika die tot voor kort nog te koop was in tuincentra. Nu bekend is hoe snel de plant de watergangen overneemt, is de verkoop ervan verboden en is de grote waternavel toegevoegd aan de lijst met invasieve exoten van de Europese Unie. De plant is een zeer snelle groeier zonder natuurlijke vijanden in Nederland. Als je de grote waternavel op z’n beloop laat, groeit de hele waterkant binnen een mum van tijd dicht. Dit heeft als gevolg dat er geen licht en zuurstof meer in het water komen en alle flora en fauna uit de beek verdwijnen. Daarnaast kan zelfs het kleinste deeltje waternavel dat afdrijft weer uitgroeien tot een nieuwe brandhaard die zich snel verder verspreidt. Deskundig en zorgvuldig beheer van de plant is dus noodzakelijk.
Bestrijding
Het bestrijden van de grote waternavel is monnikenwerk. Zodra de plant ontwaakt na de winterperiode gaan onze medewerkers met waadpakken de beek in. Ze verwijderen de plant zoveel mogelijk, inclusief de wortels. Op het moment dat we machinaal maaien in de beken waar de grote waternavel voorkomt, worden stroomafwaarts afdrijfnetten geplaatst. Bovendien lopen we de beek twee weken na de maaibeurt volledig na met handwerkers om zo de hergroei en eventuele nieuwe groeiplaatsen te verwijderen.
Wat we leerden
De belangrijkste les tot nu toe is het belang van voldoende omloopsnelheid. Het tijdig verwijderen van eventuele hergroei is de enige manier om de plant uiteindelijk succesvol uit te putten. Het is een kwestie van een lange adem, maar net zoals bij veel andere dingen geldt: de aanhouder wint!