Krinkels legt nieuw multiveld aan

Het mulitveld dat we hebben aangelegd voor de High Tech Hitters op de Campus van de Universiteit Enschede is in opdracht van het facilitair bedrijf Utwente uitgevoerd. Het nieuwe veld is een prachtig voorbeeld van een nieuwe toepassing van kunstgras voor meerdere sporten (honkbal, softbal, korfbal, handbal enz.). Het nieuwe veld is van hoge kwaliteit, met een duurzaam karakter en uitstekende speeleigenschappen volgens de normen van de KNBSB-vademecum 2015 aangelegd. Naast honk- en softbal kan er ook korfbal, handbal en diverse kleine sporten gespeeld worden.

Bouwteam
Niet alleen het veld is bijzonder, ook de aanleg ervan. Met de Universiteit, adviesbureau Gras Advies en keurings- instantie Intron trokken we op in een bouwteamverband. Na het startoverleg zaten we geregeld met elkaar om de tafel om werkzaamheden af te stemmen en keuzes te maken. Door slim samen te werken, konden we in zes weken én binnen het budget deze pilot realiseren. De bouwstoffen die zijn vrijgekomen bij de renovatie van een voetbalveld zijn waar mogelijk hergebruikt.

Ideale verhoudingen
Eén van de moeilijkheden zat hem in de demping en balstuit. Voor honk- en softbal moet de schokabsorptie tussen de 5-40% zijn, waar bij korfbal de waarde tussen de 30-70% moet zijn. De overlap was dus maar 10%. De schokabsorptie is te beïnvloeden door o.a. het aanpassen van het lava-/rubbermengsel. Na het maken van een aantal testopstellingen is tot de ideale verhouding gekomen. Tijdens de eindcontrole van Intron was de schokabsorptie 37%, precies binnen de bandbreedte.

Overgang van kunstgras naar gras
De overgang van kunstgras naar natuurlijk gras vroeg ook de nodige aandacht. Deze overgang zit tussen het binnenveld en het buitenveld. Hier is in samenspraak met de Honk- en Softbalbond (KNBSB) besloten om op de overgang een hardhoutenplank van 2 cm breed en 20 cm hoog aan te brengen. Het kunstgras is hier overheen gevouwen. Door de gronddruk blijft het kunstgras mooi op zijn plaats. De hardhouten plank is bevestigd aan palen om de balstuit zo min mogelijk te beïnvloeden. De kans dat de bal precies op deze 2 cm komt is zeer gering. Dit geldt ook voor de overgang van kunstgras naar gravel wat bij de thuisplaat het geval was. Dit is gedaan om blessures te voorkomen, want de sporters staan op schoenen met stalen spikes en kunnen in gravel beter draaien dan in kunstgras.

Werpheuvel Normaal is de werpheuvel bij een honkbalveld hoger dan de rest van het veld. Dit was hier niet mogelijk, want er zou dan in het Multiveld een hoogteverschil komen van 25 cm. Dit hebben we opgelost door het korfbalveld de maximale bolling te geven (max 5 cm volgens de normen van de korfbalbond) en anderzijds door het aanbrengen van een Mobile Werpheuvel. Deze is van licht kunststof materiaal en kan makkelijk verplaatst worden.

Na de feestelijke opening door Mirjam Bult, vicevoorzitter van het college van Bestuur van de Universiteit Twente, wordt er op dit moment veel gebruik gemaakt van het veld door de honk-, soft-, korf- en handballers. Zij zijn dan ook zeer enthousiast over hun nieuwe veld.

Olympische sport
De KNBSB is uitermate blij met de beslissing van het IOC om zowel honkbal als softbal terug te laten keren op de Olympische Spelen in Tokyo. Wij gaan ervan uit dat met dit nieuwe kunstgrasveld honk- en softbal er een goede accommodatie bij heeft gekregen om in de toekomst medailles in Tokyo te behalen.